‘Bronzée d’Enghien’ RGF-Gblx : Bronskleurige vrucht, ruwschillig, matig groot tot klein, keukengebruik (hard) tot eind november, daarna dessertvrucht tot december-januari, sappig, wijnachtig zuur, beetje rins als Durondeau, zeer sterk tegen schurft, vruchtbare en groeikrachtige boom, geschikt voor alle vormen, vrucht zeer boomvast |
|
‘Madame Grégoire’ RGF-Gblx : Grote, groene tot gele dessertpeer, sappig en zoet, pluk begin oktober, bewaarbaar tot begin december, zeer sterk tegen schurft, zwakke groeikracht, zeer gemakkelijk te vormen boom, zeer vruchtbaar |
|
‘Nec Plus Meuris‘ RGF-Gblx, ‘Beurré d’Anjou’ RGF-Gblx : Middelmatig grote peer, groen tot okergeel, zeer lekkere en sappige dessertpeer, pluk in oktober, bewaren tot december, zeer sterk tegen schurft, matige groeikracht, vruchtbaarheid goed maar onregelmatig | |
‘Précoce Henin’ RGF-Gblx : Jong ras (1970) uit de provincie Luik, mooie, middelgrote vrucht, groengeel met oranje blos, zeer smakelijke oogstpeer, zeer zoet en sappig, smeltend, zeer sterk tegen schurft, geschikt voor alle boomvormen. |
|
‘Saint-Mathieu’ RGF-Gblx (Syn : Mahieupeer): Zeer oud ras, veel voorkomend in Henegouwen en Nord/Pas-de-Calais, grote, lichtgroene vrucht met donkerrode blos en grote lenticellen, voornamelijk om te stoven, ook matig tot goede eetpeer, grofvlezig, krakend, licht korrelig, licht aromatisch, half september tot half december, jonge bomen sterkgroeiend, vruchtbaar, vooral als hoogstam, zeer sterk tegen schurft. Bloeiperiode middel tot laat – slechte bestuiver. Oorsprong: zeer oude, lokale soort die oorspronkelijk voorkwam aan beide kanten van de Frans-Belgische grens, traditioneel gekweekt op hoogstam in Henegouwen en in Nord Pas-de-Calais (Noord- Frankrijk). |